Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Edelrogn - Sorbus domestica
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Bladfellende tre som blir ca 10 meter høyt og 6 meter vidt. Vokser sakte. Bærer frukter på ca 3-4 cm etter 3-5 år. Fruktene modnes på høsten, og smaker best kokt. Kan spises rå etter at de er blitt lagret på et kaldt og tørkt sted til de nærmer seg overmodne. Har da en svært behagelig smak. Frukten kan også oppnå denne smaken hvis den får henge lenge nok i fred på treet utover høsten. I Europa blir frukten benyttet til å lage cider.
Formering av edelrogn
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : Treets sjeldenhet skyldes at frøet inneholder spirehemmende stoffer som naturlig nøytraliseres ved at de går igjennom fuglers tarmkanaler.
Edelrogn sorter
Rosie: Store frukter på størrelse med små epler.
Beskjæring av edelrogn
Trenes som en standard sentral leder med en klar stamme på 2 meter. Horisontale greiner vil ha skudd med bladvekst som henger helt ned til bakken. Ved mye dødt trevirke på eldre trær, så kan disse fjernes, ellers ingen beskjæring nødvendig.